Verkeersborden en Vaarregels: handig spiekbriefje aan boord

Of je nu een doorgewinterde schipper bent of beginnende watersporter, je moet op de hoogte zijn van de vaarregels en de verkeersborden langs de Nederlandse waterwegen. Met dit handige downloadbare spiekbriefje aan boord word je nooit meer verrast.

De Nederlandse vaarregels zijn in niet bijzonder ingewikkeld, maar als je - na een lange winter of als je een startend waterspoter bent - het water op gaat kan een snelle oprifisser op zijn tijd nooit verkeerd zijn. Wat zijn belangrijkste regels? Als eerste is er natuurlijk de basis: het Binnenvaartpolitiereglement (BPR), dat je hier op Waterkaart.net ook kunt teruglezen.

De vaarregels vind je in het eerste deel van het reglement, de belangrijkste verkeersborden in de bijlages A, B en E. Als je het water op gaat moet je in veel gevallen het BPR verplicht aan boord hebben en bij voorkeur uit je hoofd kennen.

Als je Waterkaart Live hebt geinstalleerd dan kun je het BPR makkelijk vanuit de app raadplegen en doorzoeken. Maar dan nog is het is een enorme berg informatie. Kan dat niet korter?

Natuurlijk kan dat wel korter, want je hebt het grootste deel van de vaarregels niet iedere dag nodig. Het project Varen doe je Samen! - een samenverwerkingsverband van vele overheden en nautische belangenorganisaties - heeft daarom de belangrijkste vaarregels, verkeersborden, bruglichten en boeien + bakens samengebracht op de Vaarbewaarkaart, een soort spiekbriefje voor schippers.

Je kunt deze gratis als PDF-document downloaden vanaf deze link. Om op te slaan op je telefoon, of misschien nog handiger: uitprinten en ophangen in de kajuit.

Meer lezen over deze Vaarbewaarkaart - en eventueel de Duitse versie downloaden - doe je bij Varen doe je Samen!

 

Written by Waterkaart Live on zaterdag mei 22, 2021

« Waterkaart Live app: veelgestelde vragen Brug open? Gebruik de app en het gaat vanzelf »

Meer artikelen