Fraaie nieuwe basiskaart en nieuwe waterdieptes
Waterkaart Live is voorzien van een prachtige nieuwe basiskaart met enorm veel waterdiepteinformatie. Dit is hoe je deze gegevens op de verschillende wateren interpreteert.
De gegevens in de getijdengebieden komen voor het grootste deel uit de IENC's (Inland Electronic Navigational Charts) van Rijkswaterstaat en deze kun je dus lezen als zeekaarten in de hele wereld. De waterdieptes worden weergegeven ten opzichte van de LAT-waterstand (Lowest Astronomical Tide). Deze geeft de laagste stand die het getij kan hebben onder invloed van zon en maan. Doorgaans zul je dus wat meer water dan dat onder je kiel hebben. De actuele live waterstand tov van LAT vind je via de geel/zwarte peilschaalicoontjes (ook voor zee).
Als voorbeeld dit stukje zee vlak voor Terschelling (zie de Waterkaart voor de live kaart van deze locatie).
De waterdieptes worden in meters weergegeven, het kleine cijfertje is de decimaal. Lichtgekleurd is 30 meter of dieper, lichtblauw 2 tot 30 meter en donkerblauw 0 tot 2 meter diep. Gebieden die hoger liggen dan 0 meter zijn groen en worden met een streepje onder het getal weergegeven. Let ook op de dieptelijnen: als ze dicht bij elkaar liggen is er sprake van een flink diepteverschil.
Grote rivieren en binnenwater
Grote rivieren en binnenwater In het binnenwater en op de grote rivieren is natuurlijk geen (of nauwelijks) sprake van getij maar wel van op onregelmatige basis sterk wisselende waterstanden. Er wordt daarom niet met LAT gewerkt, maar met de bodemhoogte ten opzichte van NAP. Dit is een eenvoudige en vaste waarde waarmee het makkelijk rekenen is, maar belangrijk is te onthouden dat de cijfers dus niet de waterdiepte maar de bodemhoogte aangeven. Op wateren waar de waterstand gelijk is aan NAP betekent dit alsnog de exacte waterdiepte, maar op andere waterdieptes kun je het beste even de actuele waterstand opzoeken. Dat kan wederom in de app via de geel/zwarte peilschaalicoontjes . Als voorbeeld dit stukje Bieschbosch:
De cijfers hebben allemaal een negatieve waarde, wat dus betekent dat de bodem hier beneden NAP ligt. In de haven van Moerdijk vind je de peilschaal voor dit gebied en de NAP-waardestand van het waterpeil. Verreken de waardes en je hebt de exacte waterdieptes voor dit moment.
Interessant wordt het dan ook in Limburg waar de waardes allemaal boven NAP liggen. Bij Roermond bijvoorbeeld vind je waardes van rond de 11 meter in de Maas. De peilstand staat op het moment van schrijven op 17 meter boven NAP. Het is daar nu dus 6 meter diep.
De Friese Meren
De waterstand in zo goed als heel Friesland wordt constant gehouden op -52 centimeter beneden NAP. Het is daar dus wel mogelijk om met de werkelijk waterdieptes te werken. Deze zijn in de lodingbestanden van de Provincie Fryslân daarom ook opgenomen en wij nemen ze over in Waterkaart Live. Deze waardes zijn dus heel eenvoudig te lezen, zoals op dit stuk van het Heegener meer:
Dus -2.5 betekent dat het er 2,5 meter diep is, en zo voort. Simpeler kan niet.
Overig water
De waterstand/bodemhoogtes worden opgesteld door middel van lodingen die jaarlijks worden uitgevoerd door Rijkswaterstaat, de provincies, waterschappen en een enkele gemeente. Waar deze gegevens beschikbaar zijn hebben we ze toegevoegd aan de waterkaart. Zijn er van jouw favoriete water geen gegevens? Dan zijn deze door de bevoegde instantie niet verzameld en/of beschikbaar gesteld. We hebben nog dataverzoeken uitstaan bij verschillende overheden. Zodra deze gegevens doorkomen zul je ze vanzelf op de kaart zien verschijnen.
Veel plezier met Waterkaart Live!
Written by Waterkaart Live on woensdag juli 16, 2025